Smitteutbruddene den siste tiden er en påminner om hvilket ansvar som påligger norske menigheter og trossamfunn i den felles kampen mot smittespredning som nå pågår, skriver Vårt Land på lederplass.

En New York-synagoge ble nylig bøtelagt etter et hemmelig megabryllup, melder NTB, og viser til en bakenforliggende konflikt mellom lokale myndigheter og de ortdokse miljøene, som følge av koronatiltakene. Så alvorlige tilfeller av korona-arroganse ser vi heldigvis lite av i norske trossamfunn. Men nå som det er grunn til forsiktig optimisme, ser vi likevel grunn til å minne menighetene om deres rolle i dagens situasjon.

Utbrudd i menigheter

Den seneste tiden har det også blitt meldt om smitteutbrudd i flere norske menigheter. I Stad ble over 40 personer koronasmittet etter møteaktiviteter i kirkelig regi for noen dager siden. Utbruddet er knyttet til et internt stabsmøte og til et bønnemøte som trakk 20 til 30 personer, melder NTB.

Også i Molde oppstod det forrige helg et utbrudd i den eritreiske ortodokse Twahdo-menigheten i byen. Forstander Tesfayesus G. Atsmu uttalte da til NTB at alle tiltakene er fulgt at de har gjort sitt beste. – Dette skjer ikke fordi vi har brutt loven, det skjer fordi korona er en veldig smittsom sykdom. Over 300 mennesker ble satt i karantene som følge av utbruddet.

Vi ser et samlet bilde som demonstrerer tydelig at også religiøse aktiviteter bidrar til smittespredning. Dette er ikke uventet.

—  Vårt Land på lederplass

I midten av november oppstod også et massivt smitteutbrudd i en rumensk menighet i Lyngdal, hvor over 40 mennesker fikk påvist smitte, ifølge NRK. Om vi legger til smitteutbruddene som har vært rapport fra muslimske menigheter, ser vi et samlet bilde som demonstrerer tydelig at også religiøse aktiviteter bidrar til smittespredning. Dette er ikke uventet. I noen av tilfellene har aktivitetene vært åpenbart kritikkverdige, i andre tilfeller har det kanskje heller vært tilfeldigheter.

Menighetenes ansvar

Utbruddene er uansett en påminner om hvilket ansvar som påligger norske menigheter og trossamfunn i den felles kampen mot smittespredning som nå pågår. Mange sørger over at religiøse seremonier og gudstjenesteliv blir avlyst eller redusert, og mange har med god grunn kritisert det såkalte «kirkebenkvedtaket», som gjør at maks 50 mennesker kan samles i kirkerom, og ikke 200, som sammenlignbare steder kan. Disse vedtakene kan og bør diskuteres – men det aller viktigste nå er at menighetene og deres ledere er krystallklare på at smittevern er viktigst, og at andre hensyn kommer i andre rekke.

Smitteskam

Vårt Land skal ikke kaste den første eller andre stein på miljøer hvor smitten har oppstått. Som vi selv har skrevet om, nådde smitten i oktober i vår egen redaksjon. Påføring av smitteskam er uansett fåfengt. Covid-19 er som kjent ekstremt smittsomt. Selv om man tar de riktige forholdsreglene er man ikke sikret å unngå smitten. Poenget med smittevernet er ikke å gjøre seg selv urørlig – det er å bidra til at den statistiske sannsynligheten for smitte går ned, selv om enkelttilfeller fortsatt vil oppstå.

corona och kyrkornacoronaviruset
E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig