Herlighetsteologien gjør skade når menneskets egenverd, selvbilde og selvtillit blir knust i møte med en hevngjerrig og kravstor Gud som trykker mennesket ned, istedenfor å gi håp og styrke.

Av

Det er en menneskerett å tro på hva man vil. I Norge legges det til rette for trosfrihet, og mange mennesker søker til ulike trossamfunn for å komme sammen i sin gudsdyrkelse. Religionsutøvelse er en privat sak med stort handlingsrom, men kan fort bli gjenstand for offentlig skue når man krysser noen grenser.

«Når pengene i kisten klinger, sjelen ut av skjærsilden springer.» Tesene om avlatshandelen under den mørke middelalderen må ha skremt livet av folk. På 14- og 1500 tallet var folk uopplyste, og kirken hadde enorm makt. Det var altså slik at man kunne betale seg til frelse, og det gjorde folk. I rikt monn! Pengene i kistene finansierte kirkens gjøren og laden, og har garantert vært med på å reise mange praktfulle gudshus. Nå lever vi ikke lenger i middelalderen, men snarere i data-, robot-, teknologi- og vitenskapens verden. Samtidig står gudetroen og religionene ganske sterkt, og ingen kan underslå påvirkningen religionene har hatt på samfunnsutviklingen.

Troen på en barmhjertig og god Gud er det mange som har. For mange er det en trøst og hjelp å kunne legge vanskelighetene sine på en kraft man tror kan bære byrdene. For andre betyr religionsutøvelse tilhørighet i et samfunn. I troen hviler mange i nåden og i løftene om tilgivelse for alle syndene. For et stort antall kan forholdet til Gud bli komplisert, og gjerne når forkynnelsen krever en «motytelse» for frelsen. I den moderne verden handler denne motytelsen ofte om penger, og nå sist manifestert på TV- kanalen Visjon Norge. Det ble overskrifter da en predikant uttalte: «Koronaviruset er en «gnager.» Det er imot dine barn. Dekk dine barn med et offer og ingen ting skal skade dem. Hva venter du på? Ring nummeret på skjermen nå?»

Ansvarlig redaktør og styreleder for Visjon Norge, Jan Hanvold, mener at media har tatt alt ut av kontekst og sier at folk må gå til legen for Koronavirus. Det siste høres riktig ut, men problemet er hva som blir sagt av denne predikanten. Det er uomtvistelig at det under sendingen bes om penger slik at Gud gir beskyttelse som en gjenytelse. Folk skal ha lov til å tro på mirakler og helbredelser, men det blir galt når det å gi pengesummer er en betingelse for å få et mirakel eller helbredelse tilbake. Det er såpass kontroversielt at det er et spørsmål om man børste støv av den gamle kvakksalverloven.

Visjon Norge kjører helt bevisste innsamlingsaksjoner hvor loven om å så og høste er sentral. Kanalen har flere ganger utmerket seg med sine karismatiske predikanter hvor mennesker som ikke er innenfor et bestemt kristent rammeverk får passet påskrevet. Det er ikke lenge siden at det blir uttalt på kanalen:

«Hvor dum kan du bli og fortsatt puste, hvis du ikke forstår at Gud er på ferde, at Donald Trump er et mirakel ifra Herren! Så ikke hør på NRK eller Tv2, eller disse dustene i disse TV- kanalene. De skjønner ingenting, og er fulle av sosialisme og kommunisme og antikristens ånd amen!»

I andre sendinger har det blitt oppfordret «å be imot Greta Thunberg som bare er ei jente som ødelegger arbeidsplasser.» Et klipp fra 15. februar er interessant med tanke på kunnskapsløsheten og råskapen lederen for kanalen besitter:

«Det er en kristenhet som har reist seg i USA. Som bare kasta ut Obama. Som er muslim, som innførte Islam i USA og som ødela det hvite hus. Og som Norge elska. Som dekte det hvite hus med regnbueflagget. Resten av verden vil ikke ha dette søppelet. Vi vil ikke ha dette søppelet. Vi vil ha ekte familieverdier og Jesus Kristus. Jeg har min egen tv- kanal og kan si akkurat det jeg vil.»

På kanalen har det også blitt forkynt at den som står Herren imot, fort kan dø i en ulykke. I et annet klipp sies det at Gud elsker en glad giver og at gjerrige folk går til helvete. Den samme selvutnevnte «apostelen» har uttalt at homofile lever i forbannelse. En amerikansk predikant har på Visjon Norge sagt at funksjonshemmede barn skyldes synd.

Listen over kontroverser er lang og direktesendingene er verdt et skue. Ikke nødvendigvis for å bli overbevist om at Gud er god, men for å se en annen og annerledes side av gudsdyrkelse. Pastorene fremstår mer og mer som svovelpredikanter som tegner et bilde av en Gud som gjør forskjell på folk. En Gud som diskriminerer. En Gud som krever avlat. Som er imot muslimer, sosialister, homofile, journalister og de som taler kanalen Visjon Norge mot.  Mye av det som blir sagt på kanalen kan sikkert dekkes bak tros- og ytringsfrihet, men er forkynnelsen innenfor det vi anser som etisk? Tråkker ikke kanalen over grensene når de lover helbredelse, bot og bedring i bytte for pengeofringer?

Voksne mennesker har ansvaret for seg selv, sin økonomi og rett til å tro og støtte hva man vil. Samtidig er det en kjensgjerning at sårbare mennesker lett kan bli utnyttet av bevegelser som manipulerer, ljuger, fordreier, skremmer og kommer med lovnader om herlighet i paradis. Det er dette kanalen Visjon Norge skor seg på! De utnytter mennesker sin gudetro og utbasunerer en herlighetsteologi som blant annet sier at dersom vi tenker, ber, lever og taler riktig, vil vi aldri bli syke. Vi må kun tro, og dersom vi allikevel blir syke, så er det noe galt med oss.

Herlighetsteologien kan gjøre mennesker syke når virkeligheten viser at det ikke ble bedre av å tro. Herlighetsteologien gjør skade når menneskets egenverd, selvbilde og selvtillit blir knust i møte med en hevngjerrig og kravstor Gud som trykker mennesket ned, istedenfor å gi håp og styrke. I talene vi kan bivåne på Visjon Norge, mener jeg at det spilles på frykt og urettmessige krav som mennesker vil slite med å oppnå. Forkynnelsen er ubalansert og den tåler ikke å bli gått etter i sømmene. Predikantene som ofte er i studio framstår, etter mitt syn, som svært autoritære som kan påføre ulike grupper av mennesker synd, skyld og frykt. Kanalen forkynner ikke at Gud er god. På Visjon Norge møter seerne ofte en nådeløs og krevende Herre!

Heldigvis finnes det kristne trossamfunn som ikke tar seg klekkelig betalt for å møte den allmektige. Det finnes steder, stille rom og egne lønnkamre hvor man kan møte det abstrakte på egne premisser. Det eksisterer kirkerom som tar imot mennesker uten krav. Hvis det finnes en Gud, så tror jeg ikke han tar betalt for å lytte til eller helbrede deg. Hvorfor skulle Gud i så fall ta betalt for å trøste og hjelpe de Han elsker høyest? Som Han har skapt i sitt bilde?

kirke
E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig