Koronakrisen: en må skille mellom det å finne årsakene til koronautbruddet og det å spørre ‘Er det et rasistisk virus?’

Av

Det vises til en artikkel av Solveig Moldrheim og Elisabeth Harnes i Vårt Land 12. mai. Selv om jeg er helt enig med forfatterne i å ta avstand fra å bruke epidemien til rasistiske ytringer, mener jeg det er viktig å skille mellom dette og det å komme til bunns i hva som forårsaket epidemien og forhindre at det samme skjer igjen.

Jeg synes det også er for lettvint å avfeie USA’s kritikk av Kina med setningen ‘Når Trump bevisst kaller det for «The Chinese virus» skapes det jubel i de høyrepopulistiske leirene’.

Det har lenge vært allment kjent at Koronakrisen startet i byen Wuhan i Kina. Også kineserne innså at det var stor sannsynlighet for at viruset var overført fra flaggermus via handel med ville dyr. Kinesiske myndigheter stengte derfor disse markedene i januar. For noen uker siden ble det meldt at de nå hadde åpnet disse markedene igjen. Selv har jeg stusset over at denne saken ikke har vært mer oppe i media.

Allerede under Ebola-epidemien i 2003 ble det konstatert at epidemien startet i markeder med handel med ville dyr. Hvis en hadde forbudt slik handel da, og satt makt bak forbudet, bl.a. ved satellittovervåking, ville kanskje Koronaepidemien vært unngått. I dag bør det være klart for alle hvor viktig det vil være å forhindre slike epidemier i fremtiden.

FN bør snarest vedta et forbud mot handel med ville dyr og sette makt bak det.

Kjartan Eide

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig