Fremmer NRK det livssynsåpne samfunn? Ikke så lenge de ikke forteller det norske folk om problemene som seriøse islam-kritikere sliter med.

Av

Jarle Haugland skriver på verdidebatt 28.mai (Hvorfor var NRK sin id feiring viktig?): «Vi ønsker å gjøre Jesus synlig i medielandskapet. Betyr det at vi dermed bør være kritiske til at NRK hadde en markering av en muslimsk høytid? Nei, ikke nødvendigvis».

Videre skriver han: «I lys av dette er NRKs sending «Festen etter fasten: Id mubarak» viktig. Dette er ikke «propaganda for islam», men en allmennkringkaster som tar på alvor at vårt land består av flere ulike livssyn, og som bidrar til et livssynsåpent samfunn».

Men er Hauglands analyse riktig? Haugland problematiserer ikke noe som han antagelig ikke vet, nemlig at NRK ikke har gjort noe som helst for å fortelle det norske folk om Ex-muslims. Allerede for flere år siden hadde NRK muligheten til å gjøre dette, igjennom å støtte en dokumentar om Ex-muslimsgruppen. Men de avslo. De færreste i Norge får vite at også muslimer kan forlate eller ha ønsker om å kritisere islam. Denne gruppen mennesker lever en kummerlig tilværelse i alle europeiske land. Det er til og med vanskelig å snakke om at det er slik. Et eksempel er at NTB utelot informasjon om at en terrorist som nylig ble avslørt i Tyskland, også tuet islam-kritikere (Kilde Ex-muslims of Norway: Plageåndene det ikke snakkes høyt om). Denne informasjonen finnes i den engelsk språklige gjengivelsen av nyheten hos Time.

Så lenge det ikke er mulig å anse islam-kritikk som normalt, kan man ikke snakke om et livssynsåpnet samfunn. Dette er særlig ille på bakgrunn av NRK sine unnfallenhet på dette punktet.

Vi som er kristne er vant til å leve i et samfunn hvor ytringsfriheten gjelder for oss selv, og for de som vil kritisere det vi tror på. Sånn er det ikke for muslimer. Å skryte av NRK i denne sammenheng, betyr ikke noe annet enn å akseptere at noen mennesker i Norge, må leve liv hvor de ikke kan ta likestilling og ytringsfriheten som en selvfølge. Vi må stå opp for de i vårt samfunn som trenger hjelp til å få sagt meningene sine.

livssyn
E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig