Myten om at Jesus døper kristne med ild, er en myte og en lære som pinsevenner har innarbeid som en verdensomspennende selvfølgelighet. Bibelen sier ingenting om at dåpen i ild setter kristne i fyr og flamme for Jesus. Hele læren bygger på to bibelvers. La oss se på de to versene.

Av

Det finnes så mange lærer og myter, som moderne kristne ukritisk har tatt imot og akseptert, – uten å undersøke om det finnes grunnlag i bibelen for læren.

La meg først si at jeg tror på dåp. Bibelen snakker om mellom 6-7 ulike dåper: Her er de fleste av dem:

- De ble "døpt til Moses i skyen" (GT) (1 kor 10.2) 

- Omvendelsens dåp. (for jøder) (Matteus 3.10 )

- Dåp i den Hellige Ånd. ( i det øyeblikk vi blir født på ny)

- Vi blir døpt til Kristus i hans død. (Romerne 6 - dette er ikke vanndåp) 

- Vi blir døpt til Kristus i vann. (Apg 8.27 -hoffmannen)

-Vi blir døpt med en ånd (fellesdåp) til ett legemet (1Kor 12.13)

Selv begynte jeg å gå i den lokale pinsemenigheten, etter kun noen måneder som nyfrelst. Jeg synes det var spennende at pinsevenner ba så kraftfullt, og at de talte i tunger og tydet tungene. Ofte følte jeg at budskapene traff meg i hjertet. Kanskje var det til sjelelig hjelp også noen ganger, når livet var tøft og vanskelig for en ungdom. Jeg lurte på hva dette var for noe.

«Om du vil bli døpt med den hellige ånd og ild, så kan du bli det i dag. - Kom og ta imot kraften fra Gud» sa predikanten. 

Og selvsagt ville jeg ha «kraften». Hva var kraften og denne ilden - spurte jeg lederne. "Jo, Jesus sa at han skulle døpe oss med den hellige ånd og ild", - var svaret jeg fikk. Da blir du djerv og frimodig, sa de. (problemet var at jeg allerede var djerv og frimodig)

Her er grunnlaget for "åndsdåplæren i ild", som undervises i hele verden i dag:

Matteus 3.10 Johannes døperen sier:

10 Øksen ligger allerede ved roten av trærne; derfor blir hvert tre som ikke bærer god frukt, hugget ned og kastet på ilden. Jeg døper eder med vann til omvendelse; men han(Jesus) som kommer efter mig, er sterkere enn jeg, han hvis sko jeg ikke er verdig til å bære; han skal døpe eder med den Hellige Ånd og ild; 12 han har sin kasteskovl i sin hånd, og han skal rense sin låve og samle sin hvete i laden, men agnene skal han brenne opp med uslukkelig ild. 13

Tre ganger nevnes ild i disse versene. Ild - i tre vers etter hverandre.

Første vers 10: Hvert tre(menneske) som ikke bærer god frukt – skal kastes på ilden. Andre vers Jesus skal døpe dere med den Hellige ånd, og (med) ild. Altså en dåp som gir frukt – og en (dåp til dom) og til ilden. Tredje vers(12) sier Jesus Hveten(de frelste) skal han samle, men agnene(som ikke er fruktbærende) skal han brenne på ilden. Han har «kasteskovelen» klar.

Hva er en kasteskovel? Det er et arbeidsredskap. Det er som et stort brett med to kammer, hvor kornet ble renset. Agnene la seg på en siden av brettet, mens det gode korn la seg på den andre siden. Så fjernet man det brukbare kornet, og kastet resten på ilden og brente det opp.

Når Jesus sier han skal døpe sitt folk med ild, så er det negativt ment. En dåp til liv – en dåp til helvete. Jesus ild er dom og gru, som skal fullføres etterhvert. Vi ser 3 negative vers etter hverandre med ordet ILD. Det ville ikke være naturlig med to negative ILD, og deretter en positiv dåp i ILD.

Hva med pinsedag da, når Gud sendte den Hellige ånd over jødene og hedningene – overalt kjød?

«Og da pinsefestens dag var kommet, var de alle samlet på samme sted.  2 Og med ett kom det en lyd fra himmelen som av et fremfarende veldig vær og fylte hele huset der de satt.  3 Og det viste sig for dem tunger likesom av ild, som skilte sig og satte sig på enhver av dem.  4 Da blev de alle fylt med den Hellige Ånd, og de begynte å tale med andre tunger, alt efter som Ånden gav dem å tale.

Det viste seg «liksom kløvde tunger av ild» og satte seg på hver enkelt av dem. Det står IKKE, at dette i virkeligheten var ild, eller Guds ild. Det var noe som "så ut som ild" – «liksom ild». Kløvde ildtunger.

Dette var altså et himmelsk syn – en åpenbaring av Gud. Det skjedde en forandring i disiplene, ja, men det var den hellige Ånd - ikke ilden. Ilden var kun et symbol.

Min erfaring, er at jeg ikke kan finne nevneverdig forskjell på såkalt ilddøpte og ikke-ildsdøpte. Mange som sier at de er døpt med ild, viser seg tvert imot å være redde, feige, forknytte og innkrøkte kristne. Men mange som sier at de ikke kan vise til noen ilddåp, - er mer frimodige og utadvendte enn de såkalt ild-døpte.

kirke
E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig