Norske klimagassutslipp må gå enda raskere ned for å nå ambisiøse utslippskutt under Parisavtalen. Vi trenger raskere omstilling både i petroleumsnæringen og i transportsektoren.

Av

For fjerde år på rad går norske klimagassutslipp riktig vei. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) sank utslippene av klimagassene med 3 prosent i 2019, til det laveste nivået siden 1993. Selv om nedgangen ikke er gigantisk, gir den et berettiget håp om at Norge har passert toppnivået i utslipp, og at trenden nedover vil fortsette.

Nedgang i veitrafikk-utslipp

Transportsektoren står for 30 prosent av norske klimagassutslipp, og halvparten av dette igjen står veitrafikken for. Det er derfor gledelig at blant annet økt elbilandel og økt andel biodrivstoff bidrar til en utslippsnedgang på hele 7 prosent i denne sektoren i 2019.

Dette viser at målrettet innsats og insentiver fungerer. Ytterligere elektrifisering og økt bruk av hydrogen i transportsektoren bør derfor fortsatt være sterkt prioriterte satsinger.

Ambisiøse mål for 2030

Tidligere i år meldte regjeringen inn mer ambisiøse utslippskutt under Parisavtalen, med mål om å redusere utslippene til minst 50 prosent og opp mot 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivå. Skal Norge nå sine skjerpede klimamål, må imidlertid nedgangen skyte fart. Det er langt fram mot en mer enn halvering av utslippene innen 2030. Enda lenger fram er det til det som EU trolig vil lovfeste som et mål om netto nullutslipp innen 2050, altså at samlede utslipp og opptak av klimagasser skal balansere hverandre innen 30 år.

Petroleumsnæringen må omstille

Innen utgangen av året skal regjeringen legge fram sin plan for hvordan vi skal kutte utslippene ytterligere fram mot 2030. Da blir det avgjørende at det også legges opp til kraftige kutt i utslippene fra olje- og gassutvinningen, som står for godt over en fjerdedel av de totale norske klimagassutslippene på drøye 50 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2019.

Regjeringen bør derfor lytte nøye til klimaomstillingsutvalget fra Norsk klimastiftelse, Civita og WWF, som nylig anbefalte å slutte å lete etter mer olje, og heller satse tungt på å skape næringer som er lønnsomme den dagen verden er kvitt sin klimafarlige oljeavhengighet.

Å fortsette å lete etter olje- og gassfelt som det kan ta 15 år før kommer i drift, er ikke bare klimafiendtlig, men også økonomisk risikabelt. I stedet bør myndighetene innføre rammebetingelser som gjør det mer fristende for petroleumsnæringen og leverandørindustrien å omstille seg til ny lav- og nullutslippsvirksomhet.

LES MER:

Klimalån rammer fattige landOpens in new window ]

Krav til KlimasøksmåletOpens in new window ]

Tom Vestreng

Tom Vestreng

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig