I går sørget SV for omfattende stortingshøring om KrF og de blåblås avtale om reservasjonsadgang for fastleger.
Nå rykker KrFs leder ut mot kjøret fra de røde partiene. Han mener de spiller på folks frykt for at dagens abortlov skal strammes inn – selv om saken gjelder å få løst utfordringer om legers samvittighet.
– Venstresiden prøver å gjøre reservasjonssaken til en abortdebatt. Dette handler ikke om en svekkelse av abortloven, sier en tydelig oppgitt Hareide
Unngår fakta. Han gjør det tindrende klart at abortloven ikke vil endres som følge av legers reservasjonsadgang.
– Denne saken handler om fastlegers samvittighetsfrihet, men dette nevner ikke partiene på venstresiden. Derfor driver de bevist manipulering, sier Hareide.
Både i stortingsdebatter og i pressen har reservasjonsstriden skapt så høy temperatur at temaet nå også når hverdagsfolk. En meningsmåling i gårsdagens VG viste at en av tre kvinner opplevde at retten til selvbestemt abort nå er truet.
– Når hver tredje kvinne ifølge VG tror dette handler om abortloven da har deres bevisste feilinformasjon lyktes. Venstresiden gjør dette for å skape press mot Høyre og Frp for å få dem til å snu, mener Hareide.
Omkamp? – Hvordan kan kvinner i Norge være så trygge på at dette ikke er en omkamp om abortloven?
– Vi har ikke en avtale med Høyre og Frp om å stramme inn loven. Det er veldig viktig for meg å være tydelig på det.
– Betyr det at KrF ikke vil fremme noen forslag i løpet av fireårsperioden om innstamming i selve abortloven?
– I tråd med tidligere kommer vi til å fremme et forslag om retten til liv. Men vi har ingen avtaler med Høyre eller Frp om å støtte oss, så vi vil nok stå veldig alene om å stemme for det, sier Hareide.
– Er du redd Høyre eller Frp vil bøye av for presset fra SV og Ap?
– Nei. Vi har en avtale og det er ingenting som tyder på at de vil snu, svarer han.
Ap: Kvinnen først. Helsepolitisk talsmann i Ap, Torgeir Micaelsen, aviser at venstresiden feilinformerer og manipulerer velgerne.
– Vi gjør ikke det. Men i denne saken er det to ulike hensyn som må veies opp mot hverandre. Det er legers samvittighet og kvinnens rett til behandling. Vi er ikke trygge på at det kan finnes en ordning hvor begge hensyn ivaretas. Da må hensynet til kvinnen gå foran legens samvittighet, sier Micaelsen.
Stor interesse. Oppmøtet, både av pressefolk og involverte parter, var uvanlig stort foran høring av et ordinært politisk representantforslag. Syv av 13 høringsparter hadde en kritisk holdning til SV-forslaget.
Under høringen gikk preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, for første gang tungt og tydelig ut mot å nekte leger en reservasjonsadgang.
Hun påpekte at flere år med reservasjonsrett har utløst svært få klager.
– Det er et faktum at noen leger opplever henvisning som en medvirkning til abort. Jeg synes ikke den oppfatningen er urimelig, sa Haugland Byfuglien.
Moralsk integritet. Ifølge kirkens preses har det vært få klager på reservasjonslegene til nå.
– Når en lege finner grunn til å reservere seg, er dette begrunnet i moralsk overbevisning og eget selvbilde. Om vi handler i strid med slike overbevisninger, skades vår moralske integritet, hvordan vi forstår oss selv som individ og handlingene våre, advarte preses i Den norske kirke.
Også fastlege Eilif Haaland og leder av Foreningen for helsepersonells reservasjonsadgang, leverte svært tydelig tale:
– Konklusjonen vår er denne: SVs forslag bærer preg av utilstrekkelig medisinsketisk kunnskap og forståelse. Det undergraver etisk integritet. Trekk det tilbake.
Støttet Lysbakken. SV-leder Audun Lysbakken og en rekke representanter fra Aps helsefraksjon forsøkte å stille partene som kjemper for reservasjonsadgang til veggs.
En rekke av høringsdeltakerne forsvarte SV forslag og Aps kamp mot reservasjonsadgang.
Norsk Sykepleierforbund frykter reservasjon ville utløse en framtidig «kaskade av helsepersonell som vil reservere seg» på ulikt vis.
Homofiles interesseorganisasjon – LLH – fastslo at de har flere eksempler der pasienter ikke hadde fått den hjelpen de lovmessig har rett på i møte med reservasjonsleger.