Islamsk Råd Norge melder seg ut av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. – Veldig trist, sier religionsviter.

Av

– Vi er ikke overrasket. Vi har sendt flere e-poster den siste tiden og spurt hvem som skulle representere dem når den selvpålagte pausen på et halvt år var over, så døren har vært helt åpen hos oss, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i STL.

IRN skriver i en pressemelding at avgjørelsen er tatt ut fra en helhetsvurdering, samt manglende tillit til sekretariatet i STL. De mener STL har opptrådt på en uryddig og uheldig måte, og blandet seg inn i interne anliggender.

Feil

Joys avviser påstandene om uryddighet kontant.

– Det er selvfølgelig uheldig at de melder seg ut, men vi tar utmeldingen til etterretning. Vi har bred, tung og god representasjon fra de muslimske miljøene, selv uten Islamsk Råds deltagelse, sier hun.

Muslimsk Dialognettverk ­Norge (MDN) og Ahmadiyya Muslim Jamaat Norge ble tatt opp som medlemmer på STLs årsmøte i mars. MDN består av de fem moskeene som brøt ut av Islamsk Råd Norge i kjølvannet av uroen i fjor høst.

Det har ikke lykkes Vårt Land å få noen kommentar fra IRN, men Leyla Hacic, som jobber som administrasjonskonsulent i IRN, har skrevet følgende kommentar til utmeldingen på organisasjons Facebook.

«Det kryr av uredelige aktører i det offentlige som private. Avgjørelsen her vil være til stor fordel. STL har vist seg å ikke være inkluderende eller beskyttende ovenfor IRNs interesser, og da er det like greit å si opp. Glad rådet tok denne avgjørelsen.»

Berettiget

Farhan Shah, muslimsk filosof og forsker ved Universitetet i Oslo, mener det derimot er IRN som har opptrådt på en måte som er kritikkverdig.

– Islamsk Råd har ikke klart å leve opp til de forventninger og krav som både kan og må stilles til konstruktiv deltagelse i dialogen og samfunnet forøvrig, sier han.

– Det er selvfølgelig beklagelig at de trekker seg ut nå, men det lå i kortene slik konflikten har utviklet seg. Når formålet er dialog og brobygging blir det kontraproduktivt å opptre på den måten som de har gjort.

Han henviser eksempelvis til IRNs ansettelse av informasjonsrådgiver Leyla Hacic, som bruker niqab.

– Klesplagg er agenter av dyp symbolikk og kan virke veldig ekskluderende. IRN har ikke evnet å ta inn over seg hvordan deres væremåte kan påvirke.

Shah mener at det som har skjedd kan knyttes opp til manglende kompetanse og evne til selvrefleksjon hos sentrale ledere i IRN.

Fortsetter

IRN skriver i pressemeldingen at de vil fortsette med dialogarbeidet, men presiserer ikke hvor eller hvordan.

– Det er litt for tidlig å si om det vil la seg gjøre, og om de er i stand til å gjenreise den tilliten og legitimiteten som er nødvendig. Vi får bare vente og se, sier Shah.

– Svært uheldig

Gerd Marie Ådna, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved VID vitenskapelige høgskole, har mange års erfaring som Den norske kirkes representant både i STL og i kontaktgruppa mellom DNK og IRN. Hun er svært betenkt over at en så stor og viktig del av de pakistanske, muslimske miljøene ikke lenger er representert i dialogarbeidet gjennom medlemskap i STL.

– Dialogen i Norge har tradisjonelt vært preget av en stor variasjon i stemmer og høy grad av respekt. Det er veldig trist hvis dette ikke får fortsette, sier Ådna.

– Jeg håper virkelig at representantene fra særlig de pakistanske og afghanske miljøene kommer med i det offentlige dialogarbeidet igjen.

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig