Aktor gikk torsdag gjennom alle som ble skutt og skadd av Anders Behring Breivik på Utøya, og hvordan han selv omtalte dette.

Av

Retten som skal ta stilling til Breiviks begjæring om prøveløslatelse, har dermed fått høre detaljer om alle som ble drept av Breivik i regjeringskvartalet og på Utøya, og alle som ble skutt og skadd 22. juli 2011.

Torsdag ble det en gjennomgang av alle som ble skutt og skadd på Utøya. Det ble en sterk seanse der aktor Hulda Karlsdottir kort fortalte om ungdommenes opplevelser og hvordan de ble skutt.

Da aktor leste opp punktet om skadene en 18-åring fikk, måtte hun ta en pause etter å ha fortalt retten hvordan 18-åringen har forklart at hun holdt en venninne i hånden og merket at hun døde.

Aktor sa at forklaringene fra de skadde og overlevende tydelig viser at Breivik hadde til hensikt å drepe alle som var på øya.

Viste til retorikken

Karlsdottir dokumenterte også retorikken Breivik i hovedforhandlingen i 2012 brukte om terrorangrepet og de mange ofrene.

Da viste hun blant annet til at Breivik forklarte at han skjøt ofre som hadde falt, i hodet for å sikre seg at de ble drept.

Breivik har i denne rettsrunden forklart at han kun husker bruddstykker fra 22. juli nå.

– I 2012 var tiltaltes hukommelse helt intakt om det som foregikk 22. juli, sa aktor og viste til Breiviks egne forklaringer.

Hun viste blant annet til at han har forklart at han ønsket å skremme så mange som mulig ut i vannet, slik at de skulle drukne.

– Han ville bruke vannet som masseødeleggelsesvåpen, sa Karlsdottir.

Satt stille og hørte på

Under aktors gjennomgang satt Breivik stille i stolen og fulgte tilsynelatende godt med uten å vise noen reaksjoner.

Aktor gikk også gjennom problemene terrorangrepet medførte for statsforvaltningen. Det som nå gjenstår i saken er prosedyrene til aktor og forsvarer Øystein Storrvik.

Eksperter har uttalt at Breivik ikke har noen mulighet til å bli løslatt i denne runden.


(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

E-avisen er dessverre ikke tilgjengelig